Skip to main content

O inštitutu

Velika Preglova nagrada za raziskovalno delo 2021

Ljubljana, 9. september 2021 - Ob 75. letnici Kemijskega inštituta je bila podeljena Velika Preglova nagrada za raziskovalno delo, ki jo je prejel prof. dr. Roman Jerala.

 

Utemeljitev komisije za Preglove nagrade:

Prof. dr. Roman Jerala je vrhunski slovenski znanstvenik svetovnega slovesa. S svojim delovanjem na področju ved o življenju je slovensko znanost postavil na svetovni zemljevid in kot vodja Odseka za sintezno biologijo in imunologijo močno prispeval k razvoju in ugledu Kemijskega inštituta. Znanstveni opus prof. Jerale je impresiven po interdisciplinarnosti in izvirnosti. Prof. Roman Jerala je pionir sintezne biologije v Sloveniji in se uvršča med vodilne sintezne biologe v svetu. Njegove raziskave vključujejo implementacijo logike in obdelave informacij v sesalskih celicah, razvoj novih načinov regulacije genov, kar so v njegovi skupini že uporabili v predkliničnih terapevtskih aplikacijah. Njegov najbolj izviren dosežek je odkritje novega principa gradnje proteinskih struktur na osnovi dimernih obvitih vijačnic kot modularnih gradnikov (t.i. proteinski origami). Gre za popolnoma nov princip proteinskega zvitja, ki temelji na matematičnih pravilih teorije grafov in ga naprej razvija v sklopu ERC projekta za uveljavljene raziskovalce.

Zaradi vrhunskega znanstvenega delovanja je bil prof. Jerala izvoljen med člane EMBO, je tudi izredni član SAZU. Hkrati pa s svojim širokim znanjem širši javnosti neutrudno pojasnjuje trenutno situacijo  v zvezi s pandemijo bolezni COVID-19 in tudi na ta način prispeva k zaupanju in ugledu znanosti.

Več o podelitvi Preglovih nagrad ob 75. letnici Kemijskega inštituta

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava