Skip to main content

Odseki

L02 Laboratorij za razvoj premazov

V skupini za razvoj premazov dajemo glavni poudarek razvoju komponent za energetske sisteme, ki izkoriščajo obnovljive vire energije. Eden izmed prepoznavnih področij skupine je razvoj barvnih prevlek za nizkotemperaturne absorberje sončnega sevanja, kot tudi prevlek za koncentratorske absorberje, vključene v solarne elektrarne. Poleg omenjenega fototermičnega področja smo aktivni tudi pri razvoju komponent Grätzlovih celic, fotoelektrokemijskih celic ter elektrokromnih »pametnih oken«, torej tankih elektrodnih plasti in elektrolitov. Dobre rezultate dosegamo pri sintezi novih spojin in raziskavah na področju elektrolitov na osnovi organsko-anorganskih hibridov in ionskih tekočin z ustrezno električno prevodnostjo, stabilnostjo in reološkimi lastnostmi. Omenjene raziskave vseh posameznih komponent nam omogočajo pripravo celotnih elektrokemijskih sistemov. Imamo tudi znanja o modifikaciji površin raznih anorganskih oksidnih delcev, kot tudi modifikaciji površin raznih veziv. S tem namenom sintetiziramo nove molekule, ki preprečujejo korozijo, znižujejo prosto površinsko energijo, vplivajo na hrapavost površin ali celo preprečujejo gorenje.


Vzporedno teče razvoj in situ in ex situ analiznih in eksperimentalnih pristopov za študij strukture (Ramanska spektroskopija, IR spektroskopija), površine (AFM, SEM, EDS, NGIA IR spektroskopija) in reologije kompleksnih materialov.  
Ponosni smo, da znamo svoje znanje prenesti tudi v industrijo. Na podlagi razvoja in intelektualne lastnine naše skupine nam je uspelo, da v nemškem podjetju Alanod izdelujejo več tisoč m2 absorberskih površin letno. Posebej smo ponosni, da smo opravili prve analize premaza, ki se uporablja na največji sončni elektrarni na svetu (Ivanpah, 390 MW) in da sodelujemo pri razvoju premazov, ki se bodo uporabljali na podobnih elektrarnah v bližnji prihodnosti (Brightsource, Izrael). Uspešno sodelovanje z industrijo izkazujemo tudi s pripravo protikorozijskih prevlek za elektronska vezja (Arcelik, Turčija; Iskratel, SI). Svoje znanje bogatimo v sodelovanjih z različnimi partnerji znotraj Univerze v Ljubljani kot tudi s partnerji tujih univerz in inštitutov. Pri tem lahko še posebej izpostavimo dolgoletno sodelovanje z Oddelkom za tekstilstvo, Naravoslovnotehniške fakultete (UL), pri pripravi multifunkcionalnih prevlek za sodobne tekstilije, sodelovanje s Hebrew university in Fraunhofer ISE in Fraunhofer ISC inštitutom.


Za več informacij smo dosegljivi v I. nadstropju Preglovega centra.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava