Skip to main content

Za gospodarstvo

Vodotopni kanabinoidi s povečano stabilnostjo

Kanabinoidi so postali pomembna svetovna dobrina in so našli svoje mesto v industriji hrane in pijač, prehranskih dopolnil, kozmetiki ter tudi v farmacevtski industriji.

CERRES - Chemical Reaction and Reactor Engineering Simulations

Inovacija CERRES predstavlja programsko opremo za simulacijo različnih tipov kemijskih reaktorjev pri različnih obratovalnih pogojih z visoko prilagodljivimi in nastavljivimi sistemi kemijskih reakcij in miro(kinetike). Poleg tega omogoča tudi bolj kompleksne načine obratovanja.

Okolju prijazna embalaža za živila

Znansteviki in znanstvenice in inženirji in inženirke Kemijskega inštituta (KI) nameravajo v celoti spremeniti odvisnost od prekomerne uporabe plastike za enkratno uporabo z ozaveščanjem potrošnikov in zagotavljanjem učinkovitejših in trajnostnih alternativ. 

 

Protimikrobna embalaža iz naravnih biopolimerov in aktivnih rastlinskih ekstraktov

Razvili smo okolje prijazne eko-folije iz naravnih biopolimerov z uporabo široko dostopnih in poceni surovin hitozana in komerciaalno dostopnih rastlinskih ekstraktov.

Aktivna biofolija z vgrajenim antioksidativnim izvlečkom lubja korenik japonskega dresnika

Izum predstavlja biorazgradljivo folijo na osnovi hitozana, ki je obogatena z močno antioksidativnim rastlinskim izvlečkom lubja korenik invazivne rastlinske vrste t.i japonski dresnik (Polygonum cuspidatum, Fallopia japonica Houtt.).

Zelena sintetska platforma za pripravo različnih ksantofilnih estrov

Ksantofili so oksigenirani derivati karotenoidov in imajo kot naravne biološko aktivne spojine z znanimi farmakološkimi lastnostmi, mnogo pozitivnih učinkov na zdravje človeka.

Odstranjevanje pepela iz odpadne biomase: BiAR proces

BiAR (Biomass Ash Removal) proces omogoča ločitev organskih komponent, ki so uporabne za energijsko izrabo, od anorganskih komponent, ki onemogočajo energijsko izrabo surovine, vendar vseeno vsebujejo pomembne kemijske elemente.

Trajnostna proizvodnja alilalkohola

Inovacijase nanaša na uporabo s tremi kovinami modificiranih aluminosilikatnih zeolitov kot katalizatorjev za direktno pretvorbo glicerola v alilalkohol v plinski fazi.

Trajnostni proces pridobivanja bio-osnovane adipinske kisline

Letna proizvodnja adipinske kisline znaša okrog 3,7 milijonov ton, njen trg pa je vreden okrog 7 milijard letno. Več kot 60 % letno proizvedene adipinske kisline se porabi za proizvodnjo najlona (v reakciji polikondenzacije s heksametilen diaminom).

Proizvodnja stirena

Inštitut je razvil heterogen katalitski proces za proizvodnjo stirena v eni stopnji. Stiren je široko uporabljen industrijski polimer za proizvodnjo plastike, pene, avtomobilskih delov in gospodinjskih aparatov.

Eno stopenjska sinteza glicidola iz glicerola

Glicerolje večinski stranski produkt proizvodnje biodizla. Glede na najnovejše študije glicerol sodi med 12 najbolj pomembnih kemikalij na bio osnovi. Glicerol lahko dehidriramo, reduciramo, halogeniramo, eteriframo, esterifiramo, in epoksidiramo, da dobimo različne uporabne kemikalije.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava