Skip to main content

O inštitutu

JURE ZADNIKAR: Kassandra boogie-woogie (prosto po Mondrianu), april 2017

Na Kemijskem inštitutu smo 18. aprila 2017 otvorili razstavo umetniških del Jureta Zadnikarja, z naslovom "Kassandra boogie-woogie" (prosto po Mondrianu).

Slikar Jure Zadnikar se predstavlja na Kemijskem inštitutu s svojim zadnjim ciklom slik na papirju, v katerih se delno naslanja na svoja začetna obdobja, vsebinsko pa izhaja ravno iz tistih svojih del, katerih reference najdemo v pomembnih slikarskih mejnikih evropske zgodovine umetnosti. V novem ciklu slik se Zadnikar suvereno in mojstrsko giblje med ikonografijo Mondrianovih modernističnih slik, v katerih (Mondrian) raz-stavlja naravne fenomene (predvsem drevesa) in jih razbija v atomiziran svet likovnih ploskev in črt, in med ikonografijo Zadnikarju ljubih pokrajin Kassandre, v katerih se prepleta močna svetloba z izjemno risbo in mediteranskim barvnim naborom.
Tisto, kar je verjetno še bolj intrigantno pa je ravno ta odnos med: 1. Mondrianom kot slikarjem, ki je konceptualno razbijal motiv drevesa in narave v nefiguralno, abstraktno sliko z barvnimi pravokotniki in ortogonalno mrežo barvnih odnosov in 2. med izkušnjo evropske slikarske tradicije, v kateri se ravno grška, tako rekoč antična pokrajina, kaže v novi luči tega odnosa. Kot bi Zadnikar pritiskal "undo" v slikarskem zgodovinskem smislu in s tem modernistični upor proti tradiciji začenjal vpenjati nazaj v svoj lasten okvir in v polje avtentnične evropske umetniške izkušnje.

Razstavni katalog

Kustos: Jiri Kočica

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava