Skip to main content

O inštitutu

MARIN BEROVIČ - RDEČE IN BELO, junij 2018

Renesančni duh, ki je povezoval znanost in umetnost, je našel svojega naslednika v Marinu Beroviču, v človeku, ki bi ga lahko označili s pojmi homo universalis, creator mundi ali genij. Znanstvenik številnih znanj in zanimanj namreč uspešno in subtilno odigrava tudi vlogo likovnega ustvarjalca. Ta je še posebej izstopajoča na področju izražanja v tehniki pastela, ki je njegova (p)osebna, prepričljiva in dovršena likovna panoga.

V motivnem smislu ga vselej znova fascinira krajina, slikovita in nenavadna naravna okolja. Neposredno jih doživlja na potovanjih v različne predele sveta, a z nezmanjšano močjo ga nagovarjajo tudi virtualni sprehodi po internetni zbirki fotografij. Dela, ki jih povezuje razstavni naslov Rdeče in belo, so nastala s spremljanjem fotografij Rdeče doline, Dongchuan v Yunnanu na Kitajskem, ki so bile na svetovnem spletu prvič predstavljene šele leta 1996.

Kompleksnost resničnosti izživi na belini papirja ali na slikarskem platnu. Pri tem je nosilec slikarskega zapisa ključni sooblikovalec celote. Likovni utrip namreč vznika iz podlage, saj so debelina, intenziteta in tekstura vsakega nanosa suhega pigmenta neposredno odvisni od nje, prav tako kot tudi od poteze, od njene moči, odločnosti in ekspresivnosti. Vse to so ključne determinante, ki prispevajo h karakterju posameznih sledi. Segmentirane, strukturalno pulzirajoče drobne barvne fasete najdejo na slikovnem polju pravo mesto in se filigransko prefinjeno stapljajo v barvno homogene, monokromne ploskve, oblikovno jasno opredeljene s tekočo obrisno konturo. Z njimi avtor sestavlja krajinsko konfiguracijo, se poglablja v specifične teritorialne danosti in mehko artikulira razgibano površje. Pri doseganju stvarnega cilja uresničuje učinek volumetričnosti, prostorske iluzije in svetlobne ožarjenosti. Ustvarja pa tudi pravo zakladnico intenzivnega kolorističnega bogastva ter slikovitih barvnih soočanj in učinkovanj.

Ob avtorjevi skrbi za barvni in oblikovni perfekcionizem, pa njegova dela niso prikrajšana za čustveni doživljajski utrip. Ta vibrira v vsaki molekuli slikovnega organizma ter razkriva slikarjev široko odprt pogled v lepoto stvarstva, ljubezen do medija izražanja ter občuteno snovanje vezi med zunanjo in likovno resničnostjo. Da je v njegovem opusu prisotna tudi notranja, duhovna atmosfera, pa izpričujejo tako horizontalno zasnovane, uravnotežene in pomirjujoče kompozicije, kot vertikalne, na katerih se pogled odpira proti nebu.

Anamarija Stibilj Šajn

Razstavni katalog

  Kustos: Jiri Kočica 

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava