Skip to main content

O inštitutu

PETER HERGOLD: Dalmatinski živopisi, marec 2019

Peter Hergold je že na šolanju na Akademiji likovnih umetnosti v Ljubljani s svojim talentom in odprtostjo pritegnil pozornost: njegova dela so že takrat kazala inovativne rešitve v pristopu k likovnim problemom, posledica tega pa je bila študentska Prešernova nagrada.   

Razstava Dalmatinski živopisi je plod njegovih konceptualnih "slikarskih potopisov", ki jih je kombiniral s svojim siceršnjim konceptualnim delovanjem. Ti "potopisi" so, za razliko od večine konceptualnih del sodobne umetnosti, prave mojstrovine slikarstva tudi v klasičnem smislu. Gre namreč za akvarele, pri katerih je poteza hitra in nanos barve je izredno težko "popravljati" naknadno. 

Če je bilo njegovo siceršnje konceptualno delo povezano predvsem z razmišljanjem o razmerju med spoznati in razumeti procese, v teh delih odseva misel o biti v idealno odmerjeni celovitosti, ki najbolj veže naš pogled na slike. To seveda ni neka vez med koncepti in samim slikarskim mojstrstvom, temveč lepota, ki jo je že Dostojevski videl kot odrešitev. 

Razstavni katalog

Foto utrinki z odprtja razstave:

Kustos: Jiri Kočica

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava