Skip to main content

O inštitutu

MARUŠA ŠUŠTAR: »Umobežniki«, junij 2017

Na Kemijskem inštitutu smo 15. junija 2017 otvorili razstavo umetniških del Maruše Šuštar, z naslovom »Umobežniki«.

Maruša Šuštar je diplomirala pri prof. Zmagu Jeraju leta 2006, kasneje pa magistrirala s področja slikarstva pri prof. Gustavu Gnamušu, vse na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Sodelovala je tudi na vrsti preglednih razstav sodobne slovenske umetnosti, med katerimi velja omeniti Sodobno slovensko slikarstvo v Cankarjevem domu in piranski Mestni galeriji (2014) ter razstavo Magija umetnosti – Protagonisti slovenske sodobne umetnosti od 1968-2013 v Vili Manin v Passarianu (2014), na Dunaju (2015) in v Zagrebu (2015). Leta 2009 je prejela nagrado ESSL art award– posebno povabilo Vienna Insurance Group, leta 2014 pa prvo nagrado ART MUZE za slikarsko delo.

V svojem slikarstvu se dotika izrazito sodobnih tematik. Pri tem v njenem delu zasledimo tako neposreden odnos do problemov, ki spremljajo naš vsakdan (npr. begunska problematika, beg možganov, nadzor, geopolitični premiki in podobno), kot tudi odnos do tako imenovanih večnih vprašanj, s katerimi se ukvarjamo ljudje že od pradavnine in nas spremljajo praktično v vseh prostorih ves čas (kdo smo, kam gremo, zakaj smo tukaj, kakšen je smisel našega bivanja).

Njena prefinjena estetika, skozi katero se dogajajo te dramatične vsebine, pri gledalcu povzroči še posebno napetost, saj ne gre za estetsko kodiranje, ki smo ga vajeni od sodobnih umetnikov, temveč ves čas čutimo neko vsebinsko povezavo, ki sega daleč nazaj, skoraj do jamskega slikarstva, hkrati pa nas, kot kakšen Aldous Huxley ali Michel Houellebecq, skozi ta pradavni svet pripovedke, zgodbe ali mitologije vodi v vizije post-katastrofe, nedomačnosti, preganjavice in nadzora prihodnosti.

Če se je slikarstvo mnogokrat rado obračalo k naravi in k lepoti krajine, da bi pobegnilo od tegob družbenih premikov, da bi pokazalo na večnost naravnih principov ali pa, da bi iskalo idealizirano podobo sveta, je krajina Maruše Šuštar kot neka zazrtost v dramatično dogajanje, katerega posledica bi lahko bila tudi tragična usoda vseh akterjev njenih slik... vključno z nami, ki gledamo na vse to iz neke oddaljene točke, kot bi gledali njene slike iz satelita nad planetom...

Razstavni katalog

 Kustos: Jiri Kočica

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava