Skip to main content

O inštitutu

UROŠ NOVAK, december 2021

Ob koncu leta 2021 smo na ogled postavili dve razstavi, ki ju je tokrat organiziral dr. Uroš Novak iz Odseka za katalizo in reakcijsko inženirstvo.

-        POTUJOČO RAZSTAVO HYDROGEN CENTER ‘ZELENA PRIHODNOST Z VODIKOM’

Potujoča razstava kot potujoči laboratorij prikazuje prebojne dosežke na področju vodikovih tehnologij partnerjev projekta H2GreenTECH in hkrati razumevanje vodika med mladimi.

V  čezmejnem območju Interreg Slovenija – Avstrija je ena od prioritet družbe in posameznika prispevati k zdravemu načinu življenja, trajnostnemu, zelenemu in krožnemu gospodarstvu, ki ga lahko doseženo ob podpori razvojno-raziskovalnega sodelovanja in povezovanja.   

Med inovativne tehnološke dosežke pri prehodu v nizkoogljično družbo in trajnostno energijo spadajo raziskave in razvoj, proizvodnja in uporaba vodika in vodikovih tehnologij partnerjev H2GreenTECH.

Pozitivni učinki uporabe vodika in vodikovih tehnologij se odražajo na različnih področjih, kot so trajnostna mobilnost (gorivne celice), proizvodnja električne energije (obnovljivi viri energije) ter uporaba za ogrevanje.

Potujoča razstava bo na ogled v: Mariboru, Ljubljani, Celovcu, Gradcu in Pinkafelu.

-        KROŽNO, NIZKOOGLJIČNO, INOVATIVNO: Novi Biomateriali, avtorjev dr. Uroša Novaka & znanstvenic proti plastiki

Razstava predstavlja vizijo za življenjski slog brez plastike in odpadkov.

Tradicionalno nasprotje med »naravo« in »kulturo« je problematično iz številnih razlogov, vendar obstaja en razlog, ki se ga ne omenja. Dualizem med »naravo« in »kulturo« izpušča celotno področje, ki ne pripada nobeni: svet odpadkov. Gore odpadkov, ki jih proizvedemo vsako leto, hudourniki onesnaževalnih odpadnih voda, milijoni ton toplogrednih plinov, nov kozmos mikroplastike, ki se širi skozi naše oceane - nič od tega ni bilo nikoli prevzeto pod kulturo. Od vseh izdelkov človeških rok je to opus, ki ga nihče ne želi imeti v lasti, razpravljati ali po možnosti celo videti. Hkrati pa ni več asimilabilna z naravo na način, kot je bil odpadek človeške civilizacije tisočletja pred industrijsko revolucijo. Ti novi, izboljšani odpadki so nezdružljivi z Zemljo – preveč sintetičnih kemikalij, preveč trpežni, preveč škodljivi in na koncu so prisotni v prevelikih količinah.

Namesto da bi se spraševali, ali je mogoče življenje brez odpadkov, smo raje vzeli navdih iz narave in razvili rešitve, s čimer posnemamo naravni krogotok resursov. Plastika ni  osamljena težava, ki jo lahko preženemo iz svojega življenja, ampak preprosto najbolj viden produkt nenadzorovane porabe v zadnjih pol stoletja.

Zdi se, da je ta problem zlahka razumljiv, saj so stvari iz netrajnostih materialov, ki jih ljudje kupijo in zavržejo, tiste ki jih moramo nadomestit in pri tem vsak od nas lahko prispeva.

Ekipa znanstvenikov proti plastiki, ki deluje na Kemijskem inštitutu pod vodstvom dr. Uroša Novaka, želi družbi in podjetjem prinesti inovacije in znanje o bioplastiki in tehnologijah brez odpadkov.

Utrinki z razstave:

Foto: Andrej Perdih

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava