Skip to main content

O inštitutu

TILEN ŽBONA: SAKADA-SACCADE, Vol. II, september 2018

V Galeriji Kemijskega inštituta je 27. septembra 2018 potekalo odprtje razstave umetnika Tilna Žbone, izrednega profesorja na Univerzi na Primorskem, kjer pokriva področje likovnega izobraževanja.

Gre za umetnika, ki je študiral na beneški in na ljubljanski Akademiji, se ukvarja hkrati s psihologijo umetnosti in umetniškimi praksami. Ima doktorat znanosti z naslovom »Uporaba novih medijev pri poučevanju prostorskega oblikovanja v osnovni šoli«. Uporablja tradicionalne slikarske prakse in nove medije, se udejstvuje v Društvu za povezovanje znanosti in umetnosti ArtNetLab in hkrati s svojo osebno držo, skromnostjo in iskrenostjo vstopa tako v manjše galerijske prostore, kot tudi relevantnejše prireditve kot so: 10. Bienale v Istanbulu (Turčija), 2007, Real presence/Floating sites; Immaterial/Immateriell, interaktivna instalacija Deutsche people v Frankfurtu (Nemčija), 2008.; Centrum ZKM, Staatliche Hocschule fur Gestaltung Karlsruhe, Nemčija, 2009 itd.  Gre za umetnika, ki ga zanima veliko stvari, prehaja z lahkoto iz enega v drug medij in se v teh medijih ukvarja z zelo specifičnimi pogledi, včasih povsem neobičajnimi za naš prostor... 

Razstava SAKADA-SACCADE, Vol. II, oziroma sam naslov razstave izhaja iz novejših raziskav gibanja očesa v dojemanju okolice, občutenja trajanja ter fluidnosti dogajanja v povezanosti z našim zaznavanjem okolja preko vizualnega aparata. Seveda pri razstavljenih delih ne bomo videli znanstvene raziskave, temveč se Tilen Žbona nasloni na to psihološko-fiziološko dejstvo in ga skuša premišljevati skozi določene zgodbe, postopke, skozi neko konkretizacijo zapisa in odslikave pogleda. 

Na razstavi v galeriji Kemijskega inštituta nam je Tilen Žbona podal tri različne medije in tri različne načine umetniškega pristopanja k tej problematiki.

Kustos: Jiri Kočica

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava