Skip to main content

O inštitutu

Preglova nagrada za izjemne dosežke, 2013

Ljubljana, 28. junij 2013 -  Preglova nagrada za izjemne dosežke na področju osnovnih ali uporabnih raziskav s področja kemije in sorodnih ved je bila podeljena prof. dr. Gregorju Anderluhu.

Profesor Gregor Anderluh, vodja Laboratorija za molekularno biologijo in nanobiotehnologijo na Kemijskem inštitutu, sodi med najprodornejše slovenske raziskovalce na področju biokemije in molekularne biologije oziroma ved o življenju. Sloves odličnega in mednarodno uglednega raziskovalca je profesor Anderluh dosegel na dveh področjih. Prvo je preučevanje procesov bakterijske patogeneze in imunskih sistemov, vključno s človekom. Še zlasti je pomemben njegov doprinos pri proučevanju zgradbe in razumevanju delovanja proteinskih gradnikov v celičnih membranah, kjer profesor Anderluh velja za enega vodilnih v svetu. Drugo področje pa je uvajanje in raba novih metod na osnovi površinske plazmonske resonance za spremljanje interakcij proteinov z modelnimi lipidnimi membranami. Izsledki raziskav profesorja Anderluha so bili v zadnjih letih objavljeni v več znanstvenih člankih v visoko kvalitetnih revijah. Pri tem komisija še posebej izpostavlja izjemnost raziskav, v katerih je profesor Anderluh celovito preučeval interakcije med lipidi in proteini ter transport preko celičnih membran, saj imajo ta odkritja velik fiziološki pomen za razumevanje imunskega odziva.

O odličnosti in aktualnosti znanstveno-raziskovalnega dela profesorja Anderluha pričajo tudi številni citati njegovih objav in mnoga vabljena predavanja na mednarodnih konferencah ter tujih univerzah.

Povezava na novico: Podelitev Preglovih nagrad 2013

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava