Skip to main content

O inštitutu

Preglova nagrada za izjemne dosežke, 2016

Ob obeležitvi 70-letnice Kemijskega inštituta, 8. junija 2016, sta bili podeljeni Preglovi nagradi za izjemne dosežke prof. dr. Ingrid Milošev in izr. prof. dr. Zdenku Časarju.

Obrazložitev nagrad:

Preglovo nagrado za izjemne dosežke v zadnjih petih letih je prejela prof. dr. Ingrid Milošev, znanstvena svetnica na Institutu Jožef Stefan, ki sodi med najprodornejše slovenske raziskovalke na področju elektrokemije in protikorozijske zaščite v tehnološko in biomedicinsko pomembnih materialih, njena dela pa so mednarodno prepoznavna. Njene funkcije vključujejo vodenje Odseka za fizikalno in organsko kemijo, je pomočnica direktorja za znanstveno-raziskovalno in pedagoško področje v Ortopedski bolnišnici Valdoltra ter profesorica na Fakulteti za kemijsko inženirstvo in tehnologijo Univerze v Zagrebu in na Mednarodni podiplomski šoli Jožefa Stefana. V zadnjih petih letih je dosegla znanstvene preboje na področju tako imenovanega integralnega pristopa k raziskavam mehanizma delovanja in analize vpliva različnih dejavnikov na učinkovitost posameznih organskih inhibitorjev pri zaščiti zlitin na osnovi bakra, aluminija, cinka, niklja in železa.

Preglovo nagrado za izjemne dosežke v zadnjih petih letih je prejel tudi izr. prof. dr. Zdenko Časar, zaposlen v farmacevtski družbi Lek/Sandoz. Dr. Časar sodi med najprodornejše slovenske raziskovalce na področju sintezne organske kemije. Sloves odličnega in mednarodno uveljavljenega raziskovalca je dosegel na področju organske sinteze in razvoja farmacevtskih učinkovin v Sandozovem razvojnem centru Slovenija. V zadnjem obdobju se je osredotočil na razvoj analitskih metod in stabilnosti farmacevtskih učinkovin in končnih farmacevtskih oblik. Dr. Časar je ključno prispeval k razvoju sinteze dveh generičnih učinkovin, rosuvastatina, ki sodi med bistvene učinkovine za zniževanje povišane ravni holesterola v krvi in kabergolina, agonista dopaminskih receptorjev D2, ki je v uporabi za zdravljenje Parkinsonove bolezni. Njegova patentirana odkritja so pripomogla in omogočila, da Lek proizvaja lastne učinkovine in jih posledično uspešno trži na trgih zahodne Evrope.

Povezava na novico: Poklon znanosti in bogati zgodovini Kemijskega inštituta

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava